Loading

Vlad Maistorovici, Director Vibrate!Festival: Construim noi punți între muzica clasică și alte genuri, arte și alte discipline, de exemplu Vivaldi pe zgură

Se întâmplă multe lucruri faine în Brașov în perioada următoare, însă dintre toate ne-am oprit asupra Vibrate!Festival, care ni se pare un proiect special. De ce? Din diferite motive, cum ar fi că scopul principal al festivalului este de a schimba percepția oamenilor despre muzica clasică și, mai ales, despre cadrul în care ascultă muzică clasică, de a aduce totul în prezent, într-un aer relaxant și foarte contemporan. Sau că numele festivalului a fost inspirat de un citat al compozitorului George Enescu – “What matters in art is to vibrate oneself and make others vibrate.” Sau că directorii festivalului sunt Diana Ionescu și Vlad Maistorovici – laureații secțiuniilor de pian și compoziție din cadrul Concursului Internațional George Enescu, ediția 2003.

Tocmai pentru că sunt atât de multe lucruri interesante de spus, ne-am decis să vorbim cu Vlad Maistorovici, Directorul Vibrate!Festival, și să încercăm să obținem pentru voi, în premieră, câteva vești. Un hint: veți găsi mai jos și câteva informații despre line-up de anul acesta.

Mulțumim mult pentru răspunsuri și de abia așteptăm să venim la festival!

festivalier

Festivalier: Sunteți laureat al Concursului Internaționale George Enescu, ați fost invitat la festivaluri de prestigiu, ca Verbier Festival, St. Prex Festival, Festivalul Enescu sau Festivalul SoNoRo, ați cântat ca solist cu orchestre precum European Union Chamber Orchestra, Lausanne Chamber Orchestra, London South Bank Sinfonia. Așadar, ați întâlnit publicuri foarte diferite și orchestre din foarte multe țări. Ne întrebam ce anume v-a convins să organizați un festival la Brașov și dacă a existat o sursă de inspirație pentru Vibrate!Festival?

Vlad Maistorovici: Există un trend nou pe întreg mapamondul care se manifestă în evenimente muzicale originale, care aduc prospețime genului muzical clasic. Brașovul are ambianța ideală pentru un astfel de eveniment. Am venit cu o idee și comunitatea a îmbrățișat-o la toate nivelurile. Acest lucru m-a convins și mă convinge în continuare că merită!

Festivalier: Se apropie a III-a ediție a Vibrate!Festival, dar suntem curioși cum a fost prima ediție și câte lucruri s-au schimbat pe parcursul celor 3 ani?

Vlad Maistorovici: Am pornit cu o echipă foarte mică și cu idei foarte ambițioase. La început a contat sprijinul artiștilor care au acceptat să vină (unii dintre ei pro bono) să facem o primă ediție de impact. Între timp, echipa s-a extins și ne-am profesionalizat. Și numărul de concerte din festival a crescut față de ediția I. Alături de finanțarea obținută de la început în fiecare an de la Primărie, s-a adăugat și sprijinul AFCN, iar anul acesta Arts Council of Wales.

festivalier

festivalier

festivalier

Festivalier: Prin intermediul acestui festival v-ați propus să schimbați felul în care oamenii relaționează cu muzica clasică, să o aduceți și mai aproape de ei, să mixați stilurile muzicale și să organizați concerte în spații cât mai inedite. După cele două ediții, cum vi s-a părut că au rezonat publicul și artiștii cu această intenție?

Vlad Maistorovici: Deși ne provocăm tot timpul să inovăm, nu facem niciodată compromis artistic sau profesional. Atunci când ai prospețime și calitate, este imposibil ca publicul să nu rezoneze. Apoi, dincolo de biografie și prestigiu, mai există un criteriu în funcție de care invităm artiștii: spiritul de aventură. Sunt colegi de breaslă care fac parte sau au tangență cu trendul inovator de care vorbeam mai devreme, și care reacționează la public. După fiecare ediție am auzit impresii foarte bune de la artiști despre publicul festivalului. Sunt în asentimentul lor, pasiunea noastră pentru muzică este împărtășită de oameni.

Festivalier: Putem considera festivalul un mecanism de promovare a Brașovului? Și dacă da, ce ne puteți povesti din impresiile artiștilor și vizitatorilor de până acum?

Vlad Maistorovici: Cu siguranță. Deși Brașovul este un punct de atracție turistică, mulți dintre cei care ne urmăresc de peste hotare au descoperit Brașovul prin intermediul artiștilor străini de la festival, pe care îi urmăresc. Dar și pentru cei care cunosc Brașovul, români sau străini, un festival vibrant dă o aură locului care te face să vrei să te întorci.

festivalier

Festivalier: Dacă am înțeles bine, festivalul are și o componentă umanitară și educațională. Ne puteți oferi mai multe detalii despre acest subiect?

Vlad Maistorovici: Ne dorim să aducem muzica mai aproape de oameni, inclusiv de cei cu dizabilități, autism, orfani sau cu diferite lipsuri. Fie că este vorba despre ateliere dedicate sau gratuitate la concerte, încercăm să construim și această punte. Componenta educațională include masterclass-uri gratuite oferite de artiștii din festival tinerilor muzicieni.

Festivalier: Numele festivalului – Vibrate – a fost inspirat de compozitorul George Enescu care spunea: “What matters in art is to vibrate oneself and make others vibrate.” Ce ne puteți povesti despre ediția 2017 a festivalului, cine vor fi invitații care vor vibra alături de public?

Vlad Maistorovici: Festivalul debutează cu energetica Sinfonia Cymru de la Cardiff. Mark Anthony Turnage, unul dintre cei mai cântați compozitori ai lumii, de la Chicago, Berlin și până la Moscova va fi la festival. Revin Valeriy Sokolov și vioara sa Stradivarius, Shiry Rashkovsky, Pau Codina și li se alătură Teodora Gheorghiu, Eva Thorarinsdottir, Sam Armstrong. Construim noi punți între muzica clasică și alte genuri, arte și alte discipline, de exemplu Vivaldi pe zgură și tenis la Tenis Arena! Sau Luiza Zan și Diana Ionescu, în Rachmaninov și jazz. Sunt și alte surprize, invit cititorii pe www.vibratefestival.ro și să dea like la pagina de Facebook pentru a fi ținuți la curent.

Festivalier: Și în încheiere, care ar fi principalele 3 motive pentru care nu trebuie să ratăm Vibrate!Festival 2017?

Vlad Maistorovici: Muzică bună, oameni faini, locuri de poveste. Combinația ideală!

Festivalier

festivalier

Festivalul va avea loc la Brașov, în perioada 9 – 18 iunie. Bilete găsiți aici. 

Credit foto: Andrei Paul și Nadia Comanici.

Leave a Reply

X