Loading

HOW TO: Vrei să vezi cum este să faci parte din juriul Concursului Enescu?

Nimic mai simplu. Tocmai a fost lansată aplicația mobilă care te ajută să fii mai aproape de Concursul Internațional George Enescu de anul acesta.

Mai exact, pe parcursul ediției 2018, aflată în plină desfășurare, poți juriza artiștii înscriși în competiție, iar dacă ești aproape de decizia juriului oficial, poți câștiga bilete la Festivalul Internațional George Enescu de anul viitor.

Și pentru că  este un subiect deosebit, ne-am gândit să-ți dăm o mână de ajutor și să-ți povestim unde găsești aplicația, cum arată meniul, ce criterii de selecție există și cum poți urmări concurenții de la ediția de anul acesta. Putem să spunem că ți-am pregătit un  material de tipul HOW TO, dar promitem să fie unul prietenos, util și ușor de urmărit.

Așadar, să pornim!

Pasul 1: Cum se numește și unde găsești aplicația?

Aplicația mobilă se numește Jurat Enescu și este disponibilă atât pentru Android, în Google Play, cât și pentru iOS, în App Store.

Dacă ești pasionat de muzica clasică, atunci ai acum un motiv în plus să urmărești evoluția tinerilor muzicieni înscriși în cele trei secțiuni ale Concursului Enescu 2018 – violoncel, vioară și pian.

Aplicația mobilă îți permite să evalueze prestația concurenților fie din sală, fie urmărind concursul online (link aici) și să vezi mai apoi în ce măsură preferințele tale coincid cu cele ale juriului oficial. Dacă reușești să ai opțiuni cât mai asemănătoare cu cele ale juriului, atunci poți câștiga bilete pentru concerte din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 2019.

Pasul 2: Cum jurizezi?

Dacă vrei să-i asculți pe tinerii muzicieni înscriși în concurs, atunci ai două opțiuni:

1. să mergi în sălile de concerte (ceea ce recomandăm pentru acuratețea sunetului și mai ales pentru emoțiile de la fața locului) sau

2. să urmărești recitalurile online, chiar de la birou sau de pe teren.

Apoi, jurizarea este destul de simplă. Pentru fiecare dintre cele trei secțiuni – violoncel, vioară și pian – îi vei găsi în aplicația Jurat Enescu pe toți muzicienii, îi selectezi rând pe rând și apoi le oferi calificative de la 1 la 5 sub forma unor steluțe.

Pasul 3: Care sunt criteriile de jurizare?

Și aici lucrurile sunt foarte simple. Ca să nu-ți fie greu mai apoi să-ți amintești, recomandarea noastră este, pe cât posibil, să fii ochi și urechi chiar atunci când încep etapele de competiție (acum suntem în plină etapă de calificare la violoncel) și să-i notezi pe rând pe concurenții pe care îi asculți.

În dreptul fiecărui muzician vei găsi o scurtă descriere a acestuia și mai jos criteriile de jurizare:

  • Tehnică/Virtuozitate
  • Claritate
  • Nuanțare
  • Tempo
  • Abordare originală
  • Prezență scenică
  • Expresivitate

Cam asta ar fi. Pare ușor, nu? Chiar este. Te încurajăm să prinzi curaj, să-ți instalezi aplicația, să mergi la recitaluri sau să le urmărești online și să exersezi jurizarea.

Cine știe, poate chiar o să descoperi muzicieni pe care mai apoi o să-i tot urmărești sau o să-ți dai seama că îți place și mai mult muzica clasică.

Oricum ar fi, cu siguranță vei avea numai de câștigat.

***

INFO Concursul Enescu 2018

Anul acesta, 270 de tineri muzicieni din 39 de țări, 22 dintre aceștia fiind din România și din Republica Moldova, vor intra în competiție pentru câștigarea trofeului ediției 2018 la una dintre cele patru secțiuni – Compoziție, Vioară, Violoncel și Pian – la 60 de ani de la prima ediție a Concursului.

Biletele pentru Gala de Deschidere, dar și pentru toate evenimentele din cadrul Concursului Enescu 2018, sunt disponibile în rețeaua Eventim, pe www.eventim.ro, și pe site-ul www.festivalenescu.ro.

Leave a Reply

X