Loading

You know nothing, Festivalier!

Poți să citești multe despre un festival, să stai de vorbă cu organizatorii, să povestești cu prietenii tăi care au fost în anii trecuți, să-i asculți pe artiștii din line-up și să simți că ești pe subiect.

Dar, de fapt, la fel ca Jon Snow (că tot a reînceput Game of Thrones), se poate întâmpla să nu știi cu adevărat care este treaba. Am avut senzația asta în week-end, când am ajuns pentru prima dată la Electric Castle și am fost bulversați.

Nu știam nimic, de fapt. Probabil nici Jon Snow nu știe, deci ne simțim mai bine. Măcar un pic mai bine.

Electric Castle 2017 a fost, din ce-am văzut și din ce am înțeles de la veterani, cea mai bună ediție de până acum. Și ce noroc pe noi că am ajuns acum pentru prima dată la Bonțida.

Banffy Estate

Cifrele sună cam așa: 22 de hectare, 7 scene, 4.000 de locuri de parcare, 10.000 de locuri de cazare în camping și un castel. Peste 160.000 de festivalieri au venit în cele cinci zile de festival, iar o echipa de 1.000 de organizatori și voluntari au transformat totul într-o experiență de pe alte tărâmuri.

Supranumit Versailles-ul Transilvaniei, Castelul Banffy dispune de un domeniu impresionant amenajat în stilul parcurilor englezești încă din secolul XIX. Ultimul proprietar al Castelului, Contele Miklos Banffy, a părăsit acest spațiu în octombrie 1944. În prezent, Fundația Transilvania Trust se ocupă de reabilitarea Castelului.

Organizatorii Electric Castle îi încurajează pe festivalieri să doneze pentru restaurarea acestuia și direcționează în fiecare an o parte din încasări pentru castel. Progresele se observă deja, atât pe exterior, cât și în interior. Sperăm ca fondurile necesare să fie strânse cât mai rapid și Castelul Banffy să redevină Versailles-ul Transilvaniei, așa cum a fost cândva.

festivalier

festivalier

Atmosfera

Fie că ai ajuns cu mașina personală, trenul, bus-ul, private jet-ul sau cu drona, la intrare ai fost întâmpinat de voluntarii care te-au ajutat să ajungi unde trebuie. După ce ai intrat pe porțile festivalului, primul lucru pe care îl vezi este mesajul de întâmpinare din partea organizatorilor. În fiecare zi altul, și chiar de mai multe ori pe zi.

festivalier

festivalier

Apoi te uiți în jur și îți dai seama cât de mare este spațiul. Te poți speria un pic pentru că nu știi cu ce să începi și cum să-ți împarți timpul între concerte și activități. Nouă ne-a luat 3 zile să acoperim totul (sau cel puțin așa sperăm). Dar te mai liniștești puțin când îți dai seama că toată lumea a venit să se relaxeze, distreze, relaxeze, distreze. Nu ai cum să nu te molipsești de atmosfera de vacanță și de festival.

Becuri peste tot, o roată de carnaval din care puteai să vezi tot domeniul Banffy, poteci luminate, băncuțe amenajate în cele mai neașteptate locuri și feluri, un lac, copaci și multe altele.

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

Concertele care ne-au plăcut cel mai mult

Nu vom enumera line-up-ul Electric Castle 2017 pentru că îl știți deja, dar putem sublinia că au fost multe genuri muzicale, de la muzică ușoară, la punk, rock, electro, techno, rave sau muzică clasică.

Ne-a plăcut cum arătau Main Stage by Beck’s și Hangar by BT live și am stat destul de mult prin preajma lor. De asemenea, o surpriză plăcută a fost și scena Booha Mansions by Ahead care arăta ca un castel. Iar când ești un castel mai mic în curtea unui castel mai mare, n-ai cum să nu fii în centrul atenției.

De asemenea, chapeau băieților de la tehnic, sonorizarea a fost foarte bună peste tot!

Dintre toate concertele la care am fost, feblețile noastre au fost: Alt-j, Moderat, Unkle, Nero și Slaves.

Notă: din motive foarte bine întemeiate (o nuntă) nu am ajuns la festival și duminică, dar toată lumea ne spune cât de fain a fost concertul Franz Ferdinand.

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

Tot ce era de făcut prin zonă

Fiecare scenă, activitate extra, amenajare deosebită erau susținute de câte o companie. Ce am remarcat este că fiecare parteneriat aducea un beneficiu comunității de festivalieri: stand-uri pentru încărcarea telefoanelor, terenuri de volei, lounge-uri, Teledisko – cea mai mică discotecă din lume, robot de făcut cocktail-uri, un supermarket și multe altele.

Așa cum vă povesteam și aici, pentru prima dată au putut fi explorate și câteva camere din castel, special amenajate pentru festival. Aici găseai diferite instalații de artă interactivă, dar și detalii despre restaurarea domeniului Banffy.

Principala noastră problemă la un astfel de festival este că rămânem repede fără baterie pentru că facem prea multe poze, Insta stories (știți că avem și cont de Instagram, da?) sau live-uri pe Facebook. De data asta, am avut noroc și în corner-ul smart am avut un recharge lounge care ne-a scăpat de grijă. 

festivalier
festivalier

festivalier

festivalier

festivalier

festivalier
Teledisko powered by smart

festivalier

festivalier

BONUS: test drive cu noul smart electric

Nu v-am povestit până acum, însă ed-ul din #getsmarted, hashtag-ul pe care l-am folosit în perioada asta, vine de la electric drive. Participarea noastră la Electric Castle 2017 a fost susținută de smart – Official ride al festivalului pentru al doilea an consecutiv. 

Până acum nu am condus niciodată o mașină electrică cu adevărat, așa că am acceptat invitația smart de a face un test drive prin Bonțida. Am avut de ales între varianta smart fortwo electric drive & smart forfour electric drive și am ales a doua variantă.

În primul rând am încăput patru persoane. Nici noi nu am crezut că e posibil până nu am testat acest lucru. A fos cumva la fel de surprinzător ca și în Teledisko – cea mai mică discotecă din lume.

festivalier

Am străbătut străzile pline cu oameni din Bonțida și ne-am simțit ca Omul Invizibil. Mașina smart forfour electric drive era mai silențioasă decât oamenii.

Atunci am aflat că zgomotul mic pe care îl scotea mașina era, de fapt, un sunet de protecție și nu zgomotul produs de motor. Cu alte cuvinte, fără această măsură de protecție chiar nu ne-ar fi auzit nimeni.

festivalier

Ne-am distrat copios folosind cuplul instant al motorului electric (ne-a cam înfipt în scaun), iar după aia am fost fascinați de sistemul de recuperare a energiei în timpul frânării, similar cu KERS-ul din Formula 1o parte din energia pierdută în timpul frânării este recuperată și folosită pentru a încărca bateria.

În plus, pe noi ne-a convins încă un lucru: timp de 8 ani de zile va trebui să schimbați doar lichidul de parbriz. Restul este acoperit de garanția smart. Foarte fain, nu?

PS: autonomie testată: peste 100 km cu aer condiționat pornit, vară, accelerări.

festivalier

Cam așa a fost pentru noi anul ăsta Electric Castle.

Ne-am simțit bine, am fost în vacanță la Bonțida și vrem să mai mergem și în anii viitori. Până la noi aventuri, vă lăsăm cu concluzia:

festivalier

Leave a Reply

X