Loading

Documentar de văzut: The Andy Warhol Diaries

Documentarul în 6 episoade despre Andy Warhol, The Andy Warhol Diaries, lansat de Netflix, este de neratat.

Andy Warhol a fost un introvertit, un timid, un om care părea că nu se descurcă prea bine cu viața primită. Părea un ciudat fără emoții, dar era de fapt destabilizat și extrem de sensibil. A fost împușcat grav, a supraviețuit atacului, însă episodul i-a adâncit frica de (anumiți) oameni. A făcut o afacere din artă, a făcut o afacere din propria sa viață – căci el, în sine, a devenit un produs. Văzând cele 6 episoade bazate pe jurnalele lui, înțelegi de ce a ales calea asta, pentru care de multe ori a fost și încă este judecat.

Warhol evita întrebările intime, răspundea mereu evaziv, rămânea un mare mister în jurul lui. Și-a creat propria televiziune și propria revistă, a făcut furori cu atelierul “Factory”, a practicat și modeling-ul – mai tare pentru a sfida. Documentarul te duce prin toată opera lui – seriile de Before and after, Umbre, Portrete, Perioada abstractă de la final de viață, precum și Seria dezastrelor. Sunt prietenii extraordinare prezentate – cum a fost cea cu Jean-Michel Basquiat, încheiată destul de brutal. Mulți artiști din acele vremuri, iubiri pierdute, iubiri intense, iubiri neîmplinite, prieteni, testimoniale emoționante, dar și unele declarații care pot fi puse sub semnul întrebării.

A fost multă poezie în viața lui, dar și mai multă durere și nefericire. Un documentar pe care îl iubești tot mai tare cu fiecare episod în parte și care te face să îl iubești pe Andy Warhol cu mult mai mult decât oricum poate o făceai înainte.