
Alex Ciucă despre FITS 2022
Despre Alex Ciucă știm cu toții multe. Știm că este Managing Partner la agenția de comunicare digitală Superior Media. Știm că face Digital Recap – raportul anual al pieţei de digital. Tot el face emisiuni radio și a fondat prima platformă de podcasting din România, StarCast.ro.
Pe lângă acestea și multe altele, noi îl cunoaștem pe Alex ca fiind un foarte mare iubitor de teatru. Merge des la spectacole și este tipul de om căruia îi poți cere oricând recomandări în zona asta – știe tot ce mișcă, ce merită văzut sau revăzut. De aceea, în momentul în care am aflat că agenția lui, Superior Media, se va ocupa de comunicarea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu din 2022, mi s-a părut uimitor. Omul potrivit în locul potrivit, cum ar veni. Instant, ne-am dorit să îi punem câteva întrebări despre tranziție: cum e să treci de la a fi spectactor la a fi parte din echipa celui mai important festival de teatru din România.
Raisa: Alex, felicitări! Superior Media, agenția pe care o conduci, comunică pentru a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. La câte ediții FITS ai participat până acum?
Alex: Mulțumesc, a fost o surpriză și pentru mine. Am intrat de puțin timp în proiectul ăsta, într-o colaborare cu Ruxandra Predescu. De altfel, Ruxandra este și cea care mi-a făcut cunoștință cu FITS-ul, în 2012. De-atunci am ajuns la FITS în fiecare an, fie că am fost invitat oficial sau nu. E o atracție pe care e greu s-o explici, trebuie s-o simți. FITS a fost în ultimii ani momentul meu de pauză, în care mi-am reîncărcat bateriile. Chiar dacă e super obositor să mergi la 3-4 spectacole pe zi și să mai prinzi și câteva spectacole de stradă, energia pe care o primești de pe scenă este fabuloasă.
Când a venit propunerea să ne implicăm în comunicarea FITS am știut că n-o să mai am parte de experiența de spectator, dar mi se pare că e genul de proiect pe care nu ai cum să-l refuzi, genul de oportunitate care apare foarte rar.
Raisa: Cum e să faci parte din echipă?
Alex: E foarte intens, așa cum bănuiam. Nu sunt deloc străin de munca de comunicare într-un festival, am fost parte din echipa Ideo Ideis la câteva ediții și aveam o idee despre ce înseamnă să comunici pentru un festival de teatru. Doar că Ideo Ideis avea doar două săli de spectacole și câteva evenimente conexe, în timp ce FITS a ajuns la ediția din acest an la peste 500 de evenimente unice.
Ajută foarte mult că vin de atâția ani la FITS și am înțeles structura festivalului, diferențiatorii, știam o parte dintre oamenii din echipă, așa că m-am adaptat destul de rapid. Va fi interesant în timpul festivalului, când o parte din echipa Superior Media va merge la Sibiu și va trebui să ne coordonăm foarte bine ca să nu neglijăm nici ceilalți clienți ai agenţiei.
Raisa: Tu ești unul dintre cei mai mari iubitori de teatru pe care îi cunosc. Ce te-a făcut să alegi această formă artistică?
Alex: Părinții mi-au insuflat pasiunea asta, mama era o mare iubitoare de teatru, așa că pe la 9-10 ani am avut ocazia să văd primele spectacole la Bulandra. Am în minte foarte clar imagini de la ”Cafeneaua” și de la ”Black & White” cu Mihai Constantin, Ștefan Bănică Jr., Daniela Nane și Manuela Ciucur, un spectacol în regia lui Florian Pittiș. Când n-am mai putut să merg cu părinţii, am început să merg cu o mătuşă la TNB, acolo am prins „Take, Ianke şi Cadâr”, montarea aceea clasică din anii 2000, cu Radu Beligan, Marin Moraru şi Gheorghe Dinică în rolurile principale. Tot la TNB am văzut musicalul Chicago, una dintre puţinele reprezentaţii din musicalul făcut de Vama Veche, „Am să mă întorc bărbat” şi multe altele.
O vreme am pierdut legătura cu teatrul și am regăsit-o târziu, prin facultate, când am reînceput să merg constant. FITS a fost punctul de cotitură care a refăcut complet legătura specială.
Raisa: Care este cea mai faină amintire de-a lungul anilor la FITS?
Alex: Cred că ce m-a uimit la FITS a fost o întâmplare din 2012. Era o perioadă ploioasă, am ajuns la Muzeul de Istorie pentru un spectacol care avea loc în curtea interioară. Se juca o adaptare după mai multe texte ale lui Shakespeare cu trupa de la Teatrul Radu Stanca din Sibiu și după vreo 20 de minute a început să picure, după câteva minute să plouă, apoi să toarne cu găleata.
Încă de la primii stropi de ploaie am crezut că se va opri spectacolul, însă actorilor nu părea să le pese, iar lumea din public nu schița niciun gest. Pe rând, s-au deschis câteva umbrele, apoi au plecat doi-trei oameni care erau în tricou. Când a început să plouă torențial, ne-am adunat sub umbrele câte doi, câte trei, oameni care se vedeau pentru prima oară la față, și am rămas acolo, în timp ce actorii făceau diferite sărituri încercând să nu alunece pe podeaua plină cu apă. Nici acum nu-mi vine să cred că n-au oprit spectacolul.
Raisa: Dar cel mai reușit spectacol văzut?
Alex: Greu de spus pentru că n-aș vrea să merg pe varianta ușoară și să aleg Faust. Poate că Iona lui Victor Ioan Frunză, spectacol jucat la Biserica Fortificată de la Cisnădioara, poate că un spectacol de circ contemporan al unor australieni de la GOM Circus, pe care l-am văzut în două seri consecutive, tot la Cisnădioara, pentru că mi-a plăcut foarte mult.
Raisa: Între 24 iunie-3 iulie voi fi și eu în Sibiu, pentru prima oară la FITS. Ce sfaturi ai pentru cei ca mine, începătorii?
Alex: Să vină cu inima deschisă și să se pregătească pentru surprize. Vii la un festival de teatru gândindu-te că o să vezi niște spectacole indoor pe care le-ai selectat din timp. Și ajungi să vezi multe alte lucruri pe lângă asta, de la gospel la fado, circ, dans, multă bucurie la spectacolele de stradă. Nu vă aglomerați foarte tare programul pentru că sunt lucruri despre care veți mai afla la fața locului, încercați să vă faceți timp pentru spectacolele lectură, conferințe, pentru expozițiile pe care le propune FITS anul acesta.
FITS nu e un concediu, FITS e un cantonament de cultură la care trebuie să vă țineți de program ca să puteți experimenta câte puțin din fiecare moment important.
Raisa: În acest an, tema festivalului este FRUMUSEȚE. După doi ani de pandemie și cu un război în apropiere, putem spune că avem mare nevoie de frumusețe. Care sunt artiștii care aduc frumusețe la FITS în 2022, alăturându-se proiectului Aleea Celebrităților (Walk of Fame)?
Alex: Acest proiect unic în România inițiat de Președintele FITS, domnul Constantin Chiriac, continuă cu șase noi stele pe Aleea Celebrităților.
Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski, Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru vor avea câte o stea începând cu acest an.
Raisa: Deși se joacă de 15 ani, „Faust”, de J. W. Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, a fost primul spectacol sold-out la FITS 2022. Cum îți explici această continua vânătoare după bilete pentru producția Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu?
Alex: În timpul festivalului e normal să fie cererea mare pentru FAUST, sunt mulți străini care vor să vadă spectacolul. Apoi sunt încă o mulțime de români care n-au văzut încă spectacolul și care au auzit de la prieteni că e o experiență de neratat. Nu în ultimul rând, sunt oameni care îl văd de mai multe ori, eu am ajuns la numărul 7, pentru că am venit cu mulți prieteni de-a lungul anilor, chiar și în afara festivalului.
Raisa: Ne spui puțin și despre circul contemporan? Este o forma artistică despre care am aflat de tine. La ce spectacol(e) de circ contemporan mergem neaparăt anul acesta?
Alex: Cred că la FITS am descoperit pentru prima dată circul contemporan. Ba chiar am și spus într-un an că FITS a devenit FICS, parcă la ediția din 2017. Unele trupe se bazează foarte mult pe acrobații, altele includ și elemente de dans alături de mici momente comice.
Anul acesta sunt mai multe spectacole de circ contemporan, unele outdoor, altele indoor. Revin australienii de la Circa, vor avea câteva reprezentații și francezii de la CirkVost, e o ofertă bună și în ceea ce privește circul contemporan.
Raisa: Care sunt cele 5 spectacole pe care nu ai de gând să le ratezi la ediția FITS 2022?
Alex: În primul rând aș vrea să reușesc să ajung la 5 spectacole, oricare ar fi. Sper să-mi permită programul, însă nu e un obiectiv în sine. Odată ce am acceptat să lucrez pentru FITS am știut că nu mai sunt bloggerul care bifează 3-4 spectacole pe zi, ci profesionistul care trebuie să contribuie la comunicarea festivalului.
Dar dacă ar fi să vin în calitate de spectator:
- Domnul Ibrahim și florile din Coran – Éric-Emmanuel Schmitt a scris piesa care a fost montată și în România, iar acum e interpretată chiar de autor, pe 26 și 27 iunie.
- Chiritza în Carantină – un spectacol scris de Ada Milea la care sigur o să râdeți.
- Șeful – un spectacol care se joacă de obicei la Teatrul Avangardia în București, cu Șerban Pavlu și Cristi Iacob.
- Nevoia de mângâiere – Revin cei de la Kibbutz Dance Company cu un nou spectacol de dans contemporan pe care sigur nu vreți să-l ratați, e genul de eveniment despre care se vorbește tot restul festivalului.
- Iubire – Pippo Delbono Company, de obicei spectacolele imaginate de Pippo Delbono sunt foarte puternice din punct de vedere vizual, și acesta va fi o încântare pentru ochi.