Loading

ASYLUM, Kibbutz Contemporary Dance Company [FITS 2022]

Aseară am văzut una dintre cele mai cunoscute companii de dans contemporan din lume: Kibbutz Contemporary Dance Company [Israel]. Timp de o oră am avut pielea de găină și inima cât un purice.

Fantastici, efectiv fantastici au fost. Muzica aleasă (am identificat niște Nicolas Jaar și niște Ólafur Arnalds), războaie și conflicte de care dansatorii se apară, mâini în formă de inimi tremurânde, trupuri în care se târăsc dorințe de iubire sau evadare. Oameni pregătiți să atace, oameni care atacă, oameni care se apără, oameni doborâți la pământ. Violență și liniște, armonie și zbucium, iubire și ură.

De fiecare dată când dansatorii își ridicau brațele în formă de arme, îmi aminteam că suntem cu toții, sub o formă sau altă, luptători care se stau pe câmpul de luptă pentru a-și (re)câștiga pacea. Trupuri care se zbat și sunt zdruncinate chiar și la câteva secunde după ce și-au găsit echilibrul.

Fix zilele astea citesc cartea “Tatuatorul de la Auschwitz”, de Heather Morris, așa că auzind dansatorul strigând la megafon: „712213“ pe ringul de dans, pur și simplu mi s-au tăiat picioarele. Știu ce înseamnă acele cifre, știu cine și cum le primea și mai ales când ele erau strigate în lagăr. Corpul dansator (și știm că fiecare dintre noi este un soi de dansator) nu își pierde echilibrul nici măcar când își poate auzi numărul urlat la ureche. Corpuri care devin singurele cămine pe care imigranții, prizonierii, asupriții le mai au.

ASYLUM, spectacolul celor de la Kibbutz, poate fi văzut și diseară, 28 iunie, în cadrul FITS // la ora 18:00, la Fabrica de Cultură Sibiu.

Vă recomand din tot sufletul să mergeți, vă promit că va rămâne în topul spectacolelor voastre memorabile. Mergeți să vedeți un grup de dansatori ai naibii de sexy și talentați, care ne învață să scoatem stresul din corpuri și care ne învață, în fond, sa trăim și să nu renunțăm la libertate. Chiar dacă 🤍

Foto credit: Sebastian Marcovici // FITS

Choreography, scenery and lighting: Rami Be’er
Sound Editing: Rami Be’er, Alex Claude
Vestuario: Rami Be’er, Lilach Hatzbani
Rehearsal direction and artistic direction assistance: Nitza Gombo
Sound editing assistance: Eyal Dadon
Dancers: May Assor, Léa Bessoudo, Anastasia Cheshun, Megan Doheny, SuJeong Kim, Ilya Nikurov, Dvir Levi, Nicholas Garlo, Nika Lilek, Michal Vach, Luigi Civitarese, Eden Beckerman, Francisco Camarneiro, Orin Zvulun, Francesco Cuoccio, Tamar Bieller
___
Despre cea de-a 29-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care are loc între 24 iunie și 3 iulie, am scris aici.
Tema propusă de organizatori pentru această ediție este FRUMUSEȚE. 
Biletele încă pot fi achiziționate de pe site-ul FITS – www.sibfest.ro