Loading

LA PAS: Festival de gastronomie artizanală

Un festival care să vorbească despre gastronomia artizanală? Say no more! Ne-am bucurat din prima când am aflat de Programul LA PAS / Slowing Down, produs de Asociația CRIES în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Ce e foarte fain la acest program este că urmărește valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea unor principii specifice mișcării de slow-food (bun-curat-etic), dezvoltarea competențelor de consum responsabil în rândul tinerilor, practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale și pentru turism, politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă și o cultură a sustenabilității în rândul cetățenilor.

Dar vorbeam despre un festival, nu? Ei bine, programul LA PAS 2022 include, pe lângă multe lucruri bune și utile, și Festivalul LA PAS – festival de gastronomie artizanală ( 23-25 septembrie 2022), în cadrul căruia lansează și a patra ediție a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, prin care urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial. 

Până pe 2 septembrie, bucătarii pasionați de gastronomie artizanală din țară sunt invitați să candideze pentru o
rețetă de borș ucrainean gătită în contextul gastronomiei locale din care provin. Organizatorii vor selecta 5 bucătari care vor participa la Festivalul LA PAS, toate detaliile despre criteriile de selecție, și alte informații necesare, găsiți chiar aici. 

INFO

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Producător: Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare

Parteneri: Comisia Națională a României pentru UNESCO, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Secretariatul General al Guvernului, Punctul de contact pentru Programul Cetățeni, Egalitate, Drepturi și Valori, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii, RTC – România Tradițiilor Creative, Asociația INTERSECT, ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația ALIMENTERRA, Reciproc, AQUATIM, Asociația SNC, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Sustenabilă, Act for Tomorrow, Editura Seneca, Fundația Aquatim, OilRight, Asociația Curtea Culorilor, Asociația Ateliere fără frontiere, Kolping, Asociația LOGS

Parteneri internaționali: Fekete Sereg, Solidarius Italia, Largo Residencias, RIPESS Europe, UFISC

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio Timișoara, Green Report, Zile și Nopți, Modernism.ro, EduPedu, Observator Gastronomic, România Pozitivă, Radio Econatura, Food News Romania, Știri ONG, Festivalier