Loading

Les Arrière-Mondes [FITS 2022]

Suntem la FITS, unde devine tot mai dificil să alegem spectacolele pe care le vedem. Sunt multe, diverse și toate tentante. Aseară am ales o producție belgiană care promitea a fi memorabilă și chiar așa s-a și dovedit a fi.

Eterna Reîntoarcere // „Les Arrière-Mondes” // Compagnie Mossoux-Bonté, s-a jucat aseară și se mai joacă și în seara asta, de la 21, la Colegiul Național „Octavian Goga”.  

O combinație între teatru și dans contemporan, spectacolul a fost mai mult un exercițiu psihologic cu un dinamism straniu, făpturi înspăimântătoare care se dezintegrează, se autodevorează, sunt schimonosite de istorii personale, molimi, războaie.

Pe parcurs ce show-ul continuă, creaturile ajung să-şi dea voie să fie ei înşişi. Tranziția de la a vedea scene de la care întorci privirea, până la normalitatea vieții (creaturile renunță rând pe rând la măștile esteticii urâtului) ne amintește că existența se naște într-un ciclu etern, pe parcurs ce energia și materia se metamorfozează în timp. Totul revine la firesc, personajele pleacă și se întorc mereu diferite. Evoluează, scapă de monstruozități, își folosesc corpurile pe post de câmpuri de luptă.

Extraordinar a fost modul în care cei 6 actori au jucat/ mimat/ dansat. Pe alocuri, părea un fashion show datorită costumațiilor de-a dreptul fenomenale și machiajului șocant.

Eterna Reîntoarcere a fost un spectacol  enigmatic, surprinzător, neașteptat, de la care au plecat mulți oameni – majoritatea probabil speriați de imagini și duritate. Însă și acest filtru al șocului s-a dovedit un plus al spectacolului pentru că arta bună, în definiție, șochează, deranjează, sperie, uimește, ridică întrebări noi și oameni de pe scaune.

Și asta a făcut Les Arrière-Mondes aseară. Mai multe despre spectacol aici 

Foto credit: FITS

Regia și coregrafia: Patrick Bonté and Nicole Mossoux
Concept: Patrick Bonté
Performeri și colaboratori artiștici: Dorian Chavez, Quentin Chaveriat, Colline Libon, Lenka Luptakova, Frauke Mariën & Shantala Pèpe
Muzica originală: Thomas Turine
Scenografia: Simon Siegmann
Costume: Jackye Fauconnier
Măști, peruci și machiaj: Rebecca Florès-Martinez
Asistată de: Marie Messien, Isis Hauben, Sandra Marinelli, Jean Coers
Lumină: Patrick Bonté
Direcția tehnică: Jean-Jacques Deneumoustier
Costume realizate cu sprijinul: Cécile Corso, Anicia Echeverria & Muazzez Aydemir
Tehnician sunet: Fred Miclet
Tehnician lumini și asistent: Baptiste Leclère
Co-producători: Théâtre Les Tanneurs, La Coop asbl. & Shelterprod
Cu suportul: Taxshelter.be, ING, the Federal Belgium Government Tax-Shelter, Fédération Wallonie-Bruxelles, dance department and from Wallonie-Bruxelles International