Loading

Serată culturală cu pictură și muzică clasică – un eveniment Aici a stat

De abia așteptăm să mergem duminică, pe 16 octombrie, de la ora 17:00, la evenimentul organizat de prietenii noștri de la Asociația culturală „Aici a stat”, în parteneriat cu Fundația Țipoia & Tzipoia. La Casa memorială a pictorului Alexandru Țipoia va fi o serată culturală care va începe cu turul casei memoriale-muzeu, în prezența gazdelor: George și Victoria Tzipoia, apoi va continua cu un recital de muzică de cameră și se va încheia cu discuții cu gazdele și interpreții la un pahar de vin.

Ce puteți vedea și asculta la Casa memorială a pictorului Alexandru Țipoia?

Amplasată pe strada Lt. Aviator Gheorghe Caranda, la numărul 79, casa memorială prezintă lucrările pictorului Alexandru Țipoia, care a locuit aici între 1940 și 1992.

Alexandru Țipoia (1914-1993) a studiat pictura la Academia de Belle-Arte din București, și l-a avut ca maestru, printre alți profesori, pe pictorul Camil Ressu. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România de la înființarea acesteia, Alexandru Țipoia a realizat tablouri și lucrări de artă monumentală și decorativă (mozaic, frescă, tapiserie), a restaurat pictura murală din câteva biserici oltenești și frescele din chiliile Mănăstirii Cozia. În tinerețe a pictat cu predilecție cadre din București, oraș pe care l-a iubit cu pasiune. Creația lui Alexandru Țipoia este una dintre cele mai solide și remarcabile ale epocii sale.

Programul recitalului de muzică clasică de duminica aceasta va cuprinde lucrări de Dmitri Shostakovich, Vivaldi, Caccini, Schubert, și alte piese în aranjament pentru ansamblu cameral în interpretarea muzicienilor Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Dolores Chelariu (pian), cu prezența solistică a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray.

Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale “Aici a stat”. 

“Îmbinarea dintre muzică și pictură este ideală pentru a promova una dintre casele memoriale surprinzătoare ale capitalei: casa memorială a pictorului Alexandru Țipoia. Casa memorială a fost aranjată cu multă dedicație de familia pictorului și păstrează o mare parte din tablourile sale și atmosfera de epocă.

Alexandru Țipoia și-a orchestrat opera ca o simfonie și și-a dedicat ultimii 30 de ani de creație „Muzicii mari”, prin formele Instrumentelor sale muzicale, „personaje blazoane“ care întruchipează Armonia supremă a existenței. Prin urmare, organizarea unei serate muzicale în acest lăcaș a venit natural. Prin proiectul #Aiciastat promovăm patrimoniul cultural și am ales astfel să dăm viață prin muzică acestei clădiri istorice din București. Abia așteptăm să răsune această vilă pe acorduri de Shostakovich, Vivaldi sau Shubert”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale “Aici a stat”.

INFO 

Intrarea se face pe baza rezervării unui loc prin Asociația culturală “Aici a stat”, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre program sunt disponibile aici. 

Parteneri: desprevin.ro, Purple Flowers.

Despre Asociația Culturală “Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 30.000 de iubitori de patrimoniu.

Despre Fundația ȚIPOIA & TZIPOIA

Fundația ȚIPOIA & TZIPOIA are ca scop principal realizarea și întreținerea Casei Memoriale Pictor Alexandru Țipoia.