Loading

Suzan Artezian F // Romanian Jewelry Week

A treia ediție a celui mai amplu eveniment dedicat bijuteriei contemporane, Romanian Jewelry Week, s-a încheiat de curând. Peste 3.000 de vizitatori au admirat bijuteriile de autor de la Biblioteca Națională a României și din celelalte spații conexe.

La Târgul de bijuterie contemporană Romanian Jewelry Week, publicul a avut ocazia de a înțelege însemnătatea autenticității fiecărei piese în parte direct de la peste 50 de designeri de bijuterie de autor din România, Italia, Lituania, Slovacia, Franța, Olanda, Ucraina, Bulgaria și altele. Dintre acești designeri, ne-a atras atenția în mod special Suzan Artezian F. Prin culoarea creațiilor, prin exploziile formelor și texturilor, Suzan iese din orice decor. Am știut că în spatele acestor creații stă un caracter puternic și plin de idei nemaigândite, așa că ne-am dorit să o cunoaștem.

Fondatoare Suzan Studio, Olanda, Suzan a studiat Designul vestimentar la Universitatea de Arte HKU din Utrecht,  și, de asemenea, Designul de bijuterii și Goldsmithing la Academia Regală de Arte Frumoase din Anvers. De mică a fost în contact cu arta, arhitectura și designul vestimentar.

Ești fashion designer, designer de bijuterie contemporană, fotograf. Cum funcționează procesul creativ pentru tine? Ai o idee și apoi îi cauți o formă? Sau prioritar alegi forma artistică și apoi îi acomodezi o idee?

Procesul meu creativ este mereu diferit. Uneori găsesc o idee și apoi încep să creez în  jurul ei, dar uneori se întâmplă fix invers: fără să am o idee anume, creez opere de artă și de acolo un nou proces începe pentru mine. În general, sunt mereu inspirată de ceea ce mă înconjoară. Orice îmi atrage atenția devine o sursă de inspirație pentru arta mea.

Ai spus că vezi lumea ca o mare pictură. Dacă chiar ar fi să-ți imaginezi un astfel de tablou, cum ar arăta el? (culori, forme, personaje)

Dacă aș putea desena literalmente un astfel de tablou, cu siguranță aș înfățișa o lume fără „războaie” și „violență”. O lume fără „războaie” și „vărsare de sânge”, un loc sigur pentru copii.

Fără îndoială, tabloul pe care l-aș desena ar fi plin de culoare și frumusețe. Poate mai presus de toate, aș folosi culorile verde și alb. Verdele este calmant, natural, motivant, pașnic, optimist; în termeni spirituali, culoarea verde implică începuturi, creștere, sănătate vibrantă și alte energii legate de viață, renaștere și reînnoire.

Când ai realizat pentru prima oară că vrei să începi o carieră ca designer de bijuterie?

Mi-am dorit să creez de când mă știu. Întotdeauna am avut un interes deosebit pentru cusut și am fost foarte interesată de a face meșteșuguri. Aveam vreo 5 ani. Desenam haine, schimbam ținutele din cărțile mele de colorat și când cream ținute pentru păpușile mele, le făceam mereu și bijuterii.

Mătușa mea a fost designer de modă și toată viața a fost implicată în țesături, culori și modele. Atelierul mătușii mele era un mare loc de joacă unde mă puteam juca cu țesăturile rămase. Acolo puteam fi găsită în fiecare după-amiază. Tatăl meu este designer de interior și datorită lui am făcut cunoștință cu formele, culorile, materialele și să le prelucrez. Acești doi oameni au jucat un rol important în viața mea și în descoperirea talentelor mele. Dar prima dată când am simțit că vreau să lucrez serios ca bijutier a fost când studiam Design-ul Vestimentar la universitate. Pe vremea aceea, mă gândeam mult mai serios să studiez acest domeniu la universitate, așa că m-am mutat în Belgia, unde am studiat bijuteria.

Spune-ne despre colecția adusă la Romanian Jewelry Week. Ce o face unică?

Cred că ceea ce face această colecție diferită și unică este tehnica pe care am folosit-o.  Ar trebui să precizez că este o tehnică pe care eu am inventat-o.

Pentru a depăși perioada dificilă cauzată de Covid-19, ai apelat la amintiriile copilăriei. Este trecutul cumva cel care ne salvează?

De fapt, sunt genul de persoană căruia îi place să privească înapoi la amintiri. Amintirile sunt cele care ne construiesc. Cum ne-am putea defini viața asa cum este acum fără amintiri? Cum ne-am putea defini cine suntem azi fără a vedea cine am fost ieri? Reflectarea asupra amintirilor nu este doar o călătorie pe calea memoriei, ci o privire asupra tuturor fragmentelor din trecutul nostru care ne-au construit viitorul – același viitor pe care îl trăim acum.

Putem reînvia dulceața trecutului trecând în revistă amintirile, dar nu ar trebui să ne înecăm în trecut. Cred că amintirile dulci ale trecutului ne pot da speranță pentru prezent și viitor.

Ceea ce apreciez cel mai tare în munca ta este dinamismul. Și ai explozii puternice de culori. Ce ai face într-o lume alb-negru? Ți-ai mai putea crea arta?

Chiar dacă aș trăi într-o lume alb-negru, mi-aș imagina fără îndoială o lume colorată în colțul camerei mele, în mintea mea, și aș continua să creez opere de artă.

Cum ar putea o femeie din România bijuteria ta?

Bijuteriile mele sunt inspirate din covoarele iraniene, iar în cultura mea, covoarele iraniene sunt considerate o bijuterie. Femeile ar trebui să simtă că poartă o bijuterie prețioasă, ceva mai mult decât aur și diamante. În opinia mea, în multe culturi diferite, femeile sunt foarte interesate să poarte bijuterii din aur, cred că purtarea bijuteriilor mele reprezintă un pas mare în a pune în lumină bijuteriile contemporane.

Ce te mai inspiră, exceptând rădăcinile tale persane? Există o anumită perioadă, persoană sau loc care gravitează în creativitatea ta?
Mă inspir din tot felul de surse: arta occidentală, natură, împrejurimile mele, cărți pe care le citesc, reviste, filme, emisiuni de televiziune, muzică, călătorii, emoții, amintiri, vechiul meu caiet de schițe, alți artiști și operele lor de artă și multe altele. Studiile pe care le-am făcut m-au ajutat să-mi dezvolt în continuare talentele.

Care este piesa preferată creată de tine și de ce?

Rochia aceasta este foarte specială pentru mine, este ca un colier imens care îmi acoperă întregul corp. Iar culorile foarte vii îi dublează frumusețea.

Arta ta pare fără de frică. Cum ești tu ca om, ca artist? Care este frica ta cea mare?

De obicei, în viața mea personală, prefer să-mi înfrunt fricile. După părerea mea, frica este poarta spre fericire și victorie, de cealaltă parte a fricii este o câmpie verde care te leagă de visele tale neîmplinite. După cum spune filozoful și poetul iranian Rumi: “Uită de siguranță. Trăiește acolo unde ți-e frică să trăiești. Distruge-ți reputația. Fii notoriu. Una dintre cele mai mari frici ale mele este să privesc înapoi și să regret că nu am făcut ceva pentru că mi-a fost frică.”

Ce vrei să simtă femeile când îți poartă bijuteria?

Cred că a purta o bijuterie ne face să ne simțim bine și ne dă încredere în noi. Este important pentru femei, deoarece le poate face să se simtă frumoase, elegante, speciale și încrezătoare. Așa că, vreau ca femeile să se simtă mulțumite și frumoase atunci când îmi poartă bijuteriile.

Pe cine ți-ar plăcea cel maim ult să vezi purtând bijuteria ta

Într-o zi voi face ceva pentru Maxima. Regina Máxima a Olandei. Ea poartă mereu bijuterii atât de speciale și face alegeri fantastice. Dacă ar purta ceva de la mine cândva, misiunea mea ar fi îndeplinită.

Ce îți va inspira următorul proiect?

Lumea copiilor a fost întotdeauna fascinantă și misterioasă pentru mine. Cel mai probabil, următorul meu proiect va fi legat de copii. Și fără îndoială, pentru a crea următoarea colecție, voi combina mai multe materiale diferite, cum ar fi lână, cupru sau argint.