
Valentin Ștefan Ștefăniță și JazzUP Sea 2022
Valentin Ștefan Ștefăniță a creat Asociația CultArt și proiectul JazzUP în anul 2018, acestea fiind fundamentate pe experiența de peste 15 ani a organizării festivalurilor și concertelor de muzică clasică. JazzUP reunește proiectele JazzUP Sea, JazzUP Peak, JazzUP Casino, JazzUP Party, JazzUp Session, JazzUP Young, JazzUP Hope și JazzUP Castel; așadar, vom tot auzi despre proiectele JazzUP în anii următori. Am stat de vorbă cu el despre cea de-a IV-a ediție a Festivalului JazzUP Sea, care reunește 11 evenimente și 16 artiști în Constanța, în perioada 11-14 august 2022.
Raisa: JazzUP Sea ajunge anul acesta la a IV-a ediție. Cum este această ediție față de prima?
Valentin: Festivalul s-a dezvoltat extraordinar față de edițiile anterioare. Dacă ne gândim, prin comparație, la ediția de anul trecut, când am avut 4 concerte JazzUP Sea, anul acesta avem 12 evenimente: 4 concerte JazzUP Sea, două concerte JazzUP Party, două concerte JazzUP Session, trei workshopuri JazzUP Young și un eveniment în parteneriat cu Școala de dans White Feathers by Roxana Gurău și Art & Craft Constanța Revival, adică un Flash Mob pentru Pace și lansare de baloane.
Raisa: Ne puteți povesti mai multe despre cum v-ați decis să faceți un festival de jazz la malul mării?
Valentin: Răspunsul e simplu: îmi place marea și iubesc orașul Constanța. Deși sunt născut în București, marea m-a atras mereu ca un magnet, iar de câte ori am timp, evadez din Capitală și merg în Constanța. Acest oraș are un istoric impresionant și există și aspecte mai puțin cunoscute: de pildă, Muzeul de Artă Constanța deține cea mai mare colecție Nicolae Grigorescu din țara noastră.
Raisa: Valurile mării sunt și ele parte din line-up? Cum se simte un concert de jazz în apropierea mării?
Valentin: Cred că se simte special! Acea stare de vacanță, de zile care includ ritualul de a merge la plajă, de a alege să vezi un răsărit și/sau un apus de soare, de a fi împreună cu familia și prietenii, totul se armonizează perfect cu seri de jazz cu nume mari ale domeniului: Irina Sârbu Band, Ana-Cristina Leonte & The Bash și Sorin Zlat Trio.
Raisa: Ediția din acest an a JazzUP Seaare ca temă Cele 5 limbaje ale iubirii, un concept dezvoltat de scriitorul și filozoful american Gary Chapman în cartea sa, „The Five Languages of Love. Dacă muzica este un limbaj universal al iubirii, cum ar suna?
Valentin: Primul răspuns ar fi sunetul mării, dacă avem acest dialog în contextul JazzUP Sea Fest, dar poate fi și sunetul ploii. Apoi, depinde de gusturile muzicale, dar “The Sky is the Limit”: poate suna ca Gymnopédie no. 1, de Erik Satie; ca Summer Time interpretată de Chet Baker sau oricare piesă din colecția Buddha Bar.
Raisa: Anul acesta lansați trei proiecte noi, printre acestea fiind și JazzUP Young – workshopuri pentru copii și tineri. Ne puteți povesti mai multe despre acestea și despre cerințele pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să participe?
Valentin: Exprimat metaforic, ușa este deschisă tuturor copiilor și tinerilor care vor să participe la workshopurile JazzUP Young. Vine un moment în viața de adult în care privești copiii (ai tăi sau în general) și conștientizezi că trebuie să investești în ei. Tocmai pentru că am și eu copii, am creat proiectul JazzUP Young, deoarece îmi doresc să aducem copiii și tinerii față în față cu muzica, instrumentele și muzicienii festivalului JazzUP Sea. Din acest motiv, lansăm anul acesta, în 2022, JazzUP Young – o serie de ateliere interactive, cu și despre muzică, în care artiștii invitați la concertele din cadrul festivalului vor interacționa cu tânăra generație. În cadrul acestor ateliere, artiștii vor prezenta instrumentele și noțiuni introductive de teorie muzicală, vor face demonstrații și vor invita participanții să interacționeze cu ei, să fie curioși, creativi și deschiși către limbajul muzical.
Raisa: Celelalte două proiecte noi sunt JazzUP Session – sesiuni de improvizație cu artiștii festivalului și JazzUP Party – concerte de muzică electronică susținute de doi DJ apreciați în mediul muzical românesc. Aceste evenimente sunt, de asemenea, cu intrare liberă, poate participa oricine dorește?
Valentin: La toate cele 12 evenimente de anul acesta, intrarea este liberă.
Prin proiectul JazzUP Session ne propunem să aducem artiștii mai aproape de public, înlăturând limita produsă de „hotarul” scenei. Astfel, muzicienii JazzUP Sea și un număr restrâns de invitați se vor întâlni pe terasa „Botanica”, unde vor putea schimba impresii în jurul unui pahar de vin și a unei cafele târzii. Și cum muzicienii nu se pot desprinde prea mult timp de instrumentele lor, vor avea loc și Jam Sessions inopinate, în care atât muzicienii din cadrul Festivalului JazzUP Sea, cât și artiștii locali sau curajoșii din public sunt invitați să participe, căci limbajul muzicii ne unește pe toți.
În ceea ce privește JazzUP Party, acest proiect reprezintă o dorință veche, a cărei materializare începe în acest an. JazzUP Party înseamnă două evenimente de muzica electronică și sesiuni electro-acustice care vor încheia zilele de 12 și 13 august din Piața Ovidiu, după concertele din cadrul Festivalului JazzUP Sea. În 12 august propunem un DJ Set cu Kaius Leppah, care transformă totul în energie pură și inspirație pentru oricine își dorește să se bucure de muzică, iar în 13 august invitatul nostru este The Rabbit King, un nume arhicunoscut și un veteran al scenei electronice, cu peste 15 ani de activitate.
Raisa: Ce ne puteți povesti despre spațiile pe care le-ați ales anul acesta pentru concerte?
Valentin: Am ales Muzeul de Artă Constanța pentru primul concert al festivalului, cel de muzică clasică, pentru că muzica și pictura sunt complementare. Acest muzeu are un patrimoniu impresionant de peste 7800 de lucrări, dintre care sunt expuse permanent în jur de 1500, atât la sediul din Constanţa, cât şi în cele două secţii din oraş şi judeţ – Muzeul de Sculptură Ion Jalea şi Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă Topalu. Pe de altă parte, am cunoscut-o pe doamna Doina Păuleanu, atunci când era directoare a muzeului, și îi păstrez un respect profund pentru tot ceea ce a realizat pentru Constanța, domnia-sa fiind născută în Brașov, dar îndrăgostindu-se de mare.
Cât despre Piața Ovidiu, locul emblematic al Constanței, repezintă o întâlnire permanentă cu istoria orașului. Poate se știe sau unii dintre noi află acum: Piața Ovidiu are în prezent aceeași configurare ca în anul 1921, atunci când a avut loc ultima sistematizare a orașului. Tot în același an, statuia lui Ovidius Publius Naso a fost amplasată în locul de astăzi, cu fața către mare.
Câteva repere istorice: Piața Ovidiu a luat ființă odată cu întemeierea Constanței moderne, după 1878. A dobândit acest nume în 1947, după ce fusese numită mai mult de jumătate de secol Piața Independenței – în amintirea luptelor care au redat Dobrogea Regatului României. Statuia din bronz a poetului Ovidiu a fost concepută de sculptorul italian Ettore Ferrari și reprezenintă cel mai vechi monument al pieței.
Momentul ridicării statuii lui Ovidiu la Constanța a avut loc în data de 18 august 1887 și a strâns multe persoane importante ale României sfârșitului de secol XIX.
În anul 1940, statuia a fost reabilitată, adăugându-se pe soclu o inscripție realizată de sculptorul pietrar Antonio Rutta, cu versurile poetului – epitaful pe care Ovidiu și-ar fi dorit să-l aibă pe piatra lui funerară.
Raisa: Știm că este greu, dar aveți o recomandare de concert pe care să nu-l ratăm anul acesta? Sau niște tips and tricks pentru cei care vin pentru prima dată la festival?
Valentin: Chiar e dificil să fac o ierarhie, deoarece fiecare concert și eveniment conex îmi sunt la fel de dragi. Dacă ar fi să gândim în termeni de tips &tricks, ținând cont de faptul că avem zile cu două sau trei evenimente, recomand să parcurgeți programul festivalului și să alegeți să veniți la cel puțin un eveniment pe zi. Se poate face chiar un maraton cultural, onorându-ne cu prezența la toate evenimentele ediției JazzUP Sea Fest din acest an. Până la urmă, cred că muzica va convinge cel mai ușor, așa e? Acesta e darul ei: să ajungă direct la noi.
PROGRAMUL FESTIVALULUI
Miercuri, 10 AUGUST 2022
Plaja Reyna, ora 20:00
Proiecția filmului JazzUP Sea 2021
Joi, 11 AUGUST 2022
JazzUP Sea
Words of Affirmation
Trio Ponticus
Muzeul de Artă Constanța, ora 19:00
After event&jam JazzUP Session
Botanica, ora 21:00
Vineri, 12 AUGUST 2022
Workshop JazzUP Young
Piața Ovidiu, ora 17:00
Flash Mob pentru Pace & Lansare de baloane
Piața Ovidiu, ora 18:00
JazzUP Sea
Acts of Service
Irina Sârbu Band
Piața Ovidiu, ora 19:00
JazzUP Party
Kaius Leppah
Piața Ovidiu, ora 21:00
Sâmbătă, 13 AUGUST 2022
Workshop JazzUP Young
Piața Ovidiu, ora 17:00
JazzUP Sea
Quality Time
Ana Cristina Leonte & The Bash
Piața Ovidiu, ora 19:00
JazzUP Party
The Rabbit King
Piața Ovidiu, ora 21:00
Duminică, 14 AUGUST 2022
Workshop JazzUP Young
Piața Ovidiu, ora 17:00
JazzUP Sea
Physical Touch
Sorin Zlat Trio
Piața Ovidiu, ora 19:00
Afterevent& jam JazzUP Session
Botanica, ora 21:00