Loading

Xinyi Wang: “Poluarea cu plastic este o problemă a societății moderne, materialele pe care le folosesc nu sunt prețioase, majoritatea materialelor au o semnificație specială.”

Așa cum v-am povestit pe larg aici, în perioada 5 – 9 octombrie se desfășoară Romanian Jewelry Week 3.0. Vor fi expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie contemporană și târguri cu peste 190 de designeri români și internaționali. 

Ne-au atras atenția mai mulți designeri care și-au expus anul acesta creațiile și am vrut să-i cunoaștem mai bine. Așa că, i-am luat un interviu lui Xinyi Wang, o artistă de origine chineză, dar care acum locuiește și studiază la Londra, care explorează problemele de mediu din jur, cum ar fi poluarea cu microplastic a oceanelor și utilizarea excesivă a ambalajelor din plastic, cu un efect negativ atât asupra vieții marine, cât și a vieții umane la nivel global.

Mulțumim pentru interviu și vă încurajăm să mergeți la Romanian Jewelry week până pe 9 octombrie și să vedeți toți artiștii prezenți anul acesta.
Pendant, silk organza, recycled cord, recycled silver
Nona: Sunteți interesată de hand-craft de mulți ani. Cum a început această poveste? Care a fost primul pas?

Xinyi Wang: Când eram în școala primară, mi-am dat seama că mă interesează foarte mult hand-craftul. De fapt, a fost foarte simplu la început. Am început să folosesc câteva instrumente și materiale simple de bricolaj și am descoperit că pot face lucrurile în tot felul de forme care îmi plac. Am făcut o mulțime de accesorii mici, iar familia mea a susținut foarte mult lucrările mele de artizanat. La acea vreme, sora mea a spus că poate ar trebui să învăț designul de bijuterii, care mi se părea foarte îndepărtat în copilărie, dar acest cuvânt a crescut în inima mea în tăcere. Nu cred că te poți opri în timpul creației, chiar dacă nu ai o idee bună, trebuie să continui să încerci, măcar să faci ceva.

Nona: De-a lungul anilor, ai fost din ce în ce mai interesată de artă, corpuri, emoții și modul în care acestea interacționează. Este arta un conector și, dacă da, ce crezi că ar conecta?
Xinyi Wang: Arta poate fi atât un conector, cât și o expresie. Cred că motivul pentru care arta este fascinantă este pentru că poate conecta oameni și lucruri, fizice sau virtuale, sau chiar spirituale. Arta este un mediu, un mediu multidimensional care ne permite să ne exprimăm gândurile personale și chiar să expunem fapte fără reținere. Desigur, sunt mai preocupată de lucrurile din jurul oamenilor. Am un sentiment special pentru comportamentele și corpurile oamenilor. Cred că toate comportamentele oamenilor au un motiv, așa că vreau să mă gândesc la motivul pentru care fac asta, mai degrabă decât să evaluez dacă un comportament este corect sau greșit. Deci arta pentru mine este mai mult un mijloc de auto-exprimare, mă conectează.
Nona: Piesele tale sunt tradiționale sau moderne?
Xinyi Wang: Cred că piesele mele sunt mai mult pe latura modernă. În primul rând, poluarea cu plastic este o problemă a societății moderne, iar materialele pe care le folosesc nu sunt prețioase, majoritatea materialelor au o semnificație specială. Pentru mine, lucrurile contemporane trebuie să se bazeze pe istorie și tradiție. Așa că aș dori să folosesc niște abilități tradiționale combinate cu idei moderne.

Nona: La un moment dat ai devenit interesată de plastic. Ai spus: „Nu cred că plasticul este problema, comportamentul oamenilor îl face un material dăunător”. Ce crezi că ar trebui să facă oamenii mai bine în această relație cu plasticul?
Xinyi Wang: După părerea mea, oamenii nu știu suficient de multe despre cât de mult dăunează microplasticele. În prezent, viața noastră este plină de produse din plastic de unică folosință, desigur că este convenabil să cumperi și să folosești aceste produse, dar din cauza confortului există prea multe deșeuri din plastic de unică folosință și multe dintre acestea nu sunt reciclate corespunzător.
În primul rând, ar trebui să reducem utilizarea produselor din plastic, în special a produselor din plastic de unică folosință, să transportăm pungi de cumpărături, pahare și alte produse personale care le-ar înlocui pe cele din plastic. Dacă trebuie să utilizați plastic de unică folosință, puneți-le într-un coș de reciclare după utilizare și reciclați-le.
Brooch, silk organza, fish scales, stainless steel
Nona: Ce anume te inspiră pentru arta ta? Există anumiți artiști pe care îi urmărești în mod constant?
Xinyi Wang: Un bio-designer mă inspiră foarte mult. Sunt foarte inspirată de munca Elissei Burnato. Elissa Burnato a reușit să folosească paiete bio și a creat culori strălucitoare încorporate în structura materială a celulozei. Ea și-a dat seama că peisajul materialelor disponibile pe care le avem poate permite abordări mai sigure și mai sustenabile din punct de vedere al culorilor strălucitoare. Aceste abordări au potențialul de a eclipsa opțiunile anterioare într-un mod mai avansat și mai inovator.

Nona: Folosești pentru colecțiile tale materiale care sunt biodegradabile sau ecologice. Ce te-a determinat să folosești aceste materiale și să le transformi în artă?
Xinyi Wang: Îmi place foarte mult posibilitatea de a experimenta cu diferite materiale, care este probabil una dintre prioritățile mele în creație. Îmi place să explorez ce poate spune materialul. Uneori încep de la formă sau textură pentru a găsi materialul potrivit și a obține rezultatele pe care mi le-am dorit.

Nona: Pentru tine, când se transformă o bijuterie dintr-o piesă de artă într-un manifest pentru sustenabilitate?
Xinyi Wang: Când mai mulți oameni îl observă și înțeleg ce înseamnă.

Brooch, silk organza, recycled silver
Nona: Care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit până acum? Dar cel mai bun sfat pe care l-ai dat cuiva?
Xinyi Wang: Cel mai bun sfat pe care l-am primit este că atunci când te concentrezi pe un material, să nu te gândești prea mult la design, să faci cât mai multe experimente cu materialele și să-ți dai seama de caracteristicile materialului. Din perspectiva de creator de artă, cea mai frecventă problemă este rutina, ceea ce poate duce la o lipsă de inspirație sau chiar confuzie. În acest moment, de obicei îmi spun sau îi sfătuiesc pe alții să continue să facă ceva, indiferent de ce, și să nu se gândească prea mult la asta.

Nona: Ai vreo recomandare pentru un creator de bijuterii la început de drum?
Xinyi Wang: În această eră, gândurile oamenilor se schimbă și evoluează constant, iar mulți tineri încep să urmeze idei noi în mod constant. Asta este foarte bine. Dar cred că toate ideile noi și toate noile tehnologii se bazează pe cultura și istoria tradițională a oamenilor. În cazul actualizării noastre în mod constant, ar trebui să înțelegem pe deplin și științele umaniste tradiționale, astfel încât ideile noastre să fie mai solide și mai cuprinzătoare.
___________________________

Evenimentul Romanian Jewerly Week este organizat de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul Bibliotecii Naționale a României și susținut de EUROINS și Banca Transilvania.

Programul complet al Romanian Jewelry Week și toate detaliile sunt disponibile pe site-ul https://www.romanianjewelryweek.com/.